Egy érdekes quadricikli

   
A quadricikli egyik változata

 

A Végh-féle quaricikli lábbal irányítható és egyben hajtható könnyű, egyszerű felépítésű, négykerekű jármű. Különösen sportolásra és szabadidős tevékenységre alkalmas. A quadricikli jól gyorsul, kényelmes és használata könnyen megtanulható. Ime az egyik változata használat közben.

A hátsó kerekek hajtása a következőképpen történik. Miután felültünk az ülésre, lábunkat az első tengelyre helyezzük. Célszerű a cipőket felcsatolni a tengelyre. Ezek után két lábbal előre nyomjuk az első tengelyt - ez lehetséges, mert csapágyazott csúszótengely - amely meghúz egy láncot, ami hajtja a fogaskereket, a hátsó tengellyel és a rajta lévő kerekekkel együtt. Hátraengedve az első tengelyt, egy rúgó azt visszahúzza, miközben a racsnis fogaskerék szabadon fut, illetve a hátsó tengely és a kerekek is szabadon futnak előre. Ezután kezdődik a mozgás elölről és a jármű folyamatosan halad. Minden hajtó ütemet egy nem hajtó ütem követ.

A jármű irányítása egyszerűen az első tengelyre helyezett (csatolt vagy mágneses patentzárral rögzített) lábakkal történik. A quadriciklin két fék és sebességváltó is van.

Megjegyezzük, hogy az első tengely mozgása nem okoz számottevő energia-veszteséget, nem teszi instabillá a járművet, miközben a talaj egyenetlenségeihez is jól illeszkedik és egyensúlyozni sem kell. Az ülés kényelmes, a két kéz pedig felszabadul a kormányzás alól. Mivel a szerkezet egyszerű, kialakítható kis súlyú (15 -20 kg), tetszetős kiviteli alak is.

Végh András

Képgaléria: Végh-féle quadricikli

<< 1 | 2 | 3 | 4 >>