A hosszú élet X+1 szabálya

2018.01.27 21:09

Mivel a különböző fajokhoz tartozó élőlények élettartama nagyon különböző, nyilvánvaló, hogy a géneknek óriási szerepük van az élettartam meghatározásában. Hasonlóan fontos a környezet és a véletlen szerepe, elsősorban a környezeti károsító hatások miatt, amelyek akár az egyed halálát is okozhatják. Mindezt előre bocsátva, azt mondhatjuk, hogy a hosszú élet egyik feltétele a biztonságos, károsító hatásoktól, balesetektől viszonylag mentes környezet. A másik feltétele pedig a lassú öregedés, és ezzel együtt járóan a betegségek könnyebb elkerülése. Ha ugyanis gyorsan öregszünk, nagy valószínűséggel előbb kapunk el valamilyen betegséget és előbb is halunk meg, mert az öregebb élőlény sérülékenyebb.A külső és belső károsító hatásokat kevésbé és lassabban tudja kompenzálni, javítani, illetve regenerálni.

De miért öregszünk? Fizikus szemmel úgy látom, hogy az élőlények mindenütt tapasztalható öregedése egy sokkal általánosabb természettörvény speciális megnyilvánulása. A mindenütt jelen lévő molekuláris rendezetlenség növekedésének törvényére gondolok. Leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy idővel minden elpusztul, a dolgok meghibásodnak, eltörnek, elkopnak, elporladnak, oxidálódnak, összekeverednek, megöregednek, az energia szétoszlik a molekulák között, a hőmérséklet kiegyenlítődik … Az anyagkoncentráció vagy a hőmérséklet inhomogenitásainak csökkentésére, megszüntetésére való „törekvés” általános természeti elv.

Az élettel és az öregedéssel kapcsolatos tanulmányaim során előfordult, hogy arra törekedtem, megtaláljam a végső okot, a megfelelő anyagot vagy eljárást, amely radikálisan meghosszabbítja az életet. Az elixír helyett azonban, mindenütt szennyezést (nehezen üríthető szemétdombokat), módosult fehérjéket (pl. kollagént, elasztint), szabadgyököket, sok apró fizikai vagy kémiai károsodást, és információs hibákat (genetikai hibákat, mutációkat, hibás jeleket, információt nélkülöző jelhalmazokat…), végeredményben növekvő entrópiát találtam. A kórokozókról és a sokféle betegségről most nem is beszélve. A normál reakciókban már részt nem vevő, ürítetlen kémiai anyagok és nem javított informatikai hibák lassítják, gátolják, és végül lehetetlenné teszik a sejtek, szövetek működését. Mindenütt az irreverzibilisen növekvő entrópiába ütköztem.

Az élet vizét nem, de az öregedés univerzális fizikai magyarázatát, úgy vélem, megtaláltam, ami nem más, mint a test fizikai entrópiájának hosszú távú, lassú növekedése és ezzel arányosan a test fizikai információjának csökkenése. Ennek következtében pedig, a test biológiai információjának véletlenszerű csökkenése, amely az öregedés látható, mérhető makroszkopikus és mikroszkopikus jeleiben és jelenségeiben is megnyilvánul.

A csökkenő információ funkcióvesztéshez vezet, ami ha kritikus pontot (szervet) érint, részleges vagy teljes összeomlást okozhat. Fontos tehát, a szervezet kritikus pontjainak fokozott, illetve többszörös védelme.

Az öregedés végső univerzális magyarázata, tehát a molekuláris rendezetlenség növekedésében (a káoszban), az entrópia növekedésében rejlik. Az öregedés az atomi szinten (is) zajló termodinamikai folyamatok eredménye. Amivel együttjár az entrópia hosszú távú növekedése is a testben.

Ha egy rendszert, például egy élőlényt, és a környezetét együtt tekintjük, akkor az entrópia, összességében sohasem csökken, de majdnem mindig növekszik. A természetben a folyamatok - mindent összeszámolva - mindig az entrópia-növekedés irányába mennek végbe.A fentieknek nem mond ellent, hogy az entrópiára nem úgy tekintünk, mint valami végső egyetlen okra, amely az öregedést okozza, hanem úgy, mint olyan fizikai mennyiségre, amely nagyon sok konkrét (fizikai, kémiai, biológiai és informatikai) folyamatot együttesen jellemez. Szinte végtelen a károsodásokat, felhalmozódásokat… hibákat, mutációkat … okozó fizikai és biokémiai mechanizmusok, száma, amelyek mind hozzájárulnak az entrópia hosszú távú növekedéséhez, vagyis az öregedéshez. Ez a magyarázata annak, hogy például egy-két étrend kiegészítő anyaggal, gyógyszerrel, nem várható radikális élethosszabbítás.Nem létezik elixír.  Az öregedés jelentős lassításához várhatóan nagyon sok tényezőt, folyamatot kell egyszerre megfelelően ki/be kapcsolni, szabályozni, ill. vezényelni.

Másként közelítve a problémához, a leghelyesebb, ha az öregedést egy „végtelenül” soktényezős betegségként fogjuk fel: a szervezet már nem ideálisan, normálisan, működik, szennyezések, lerakódások, hibák, károsodások… lassítják a rendszer működését, információ hiány van, hibák a genetikai és egyéb információban, és ennek megfelelően, az entrópia is több a normálisnál.Megjegyezzük, hogy az egységes szemléletű leírás azért lehetséges, mert felhasználjuk azt a - mások és jómagam által is - bizonyított tételt, miszerint az információváltozás negatív entrópiaváltozás.

Ami az x+1 szabályt illeti, összeállításakor figyelembe vettem a gerontológia ismert eredményeit és az öregedés entrópia (információs) elméletének megállapításait is. Megjegyzem, az X nem a római 10-et jelenti, hanem egy közelebbről meg nem határozott számot.

 

Az x+1 szabály

 

Ne mérgezd magad!              / tiltás, elhatárolódás, igényesség
Válogasd meg ételed és italod! Vannak több vagy kevesebb mérget, nem emészthető és nem üríthető, úgynevezett szennyezést tartalmazó élelmiszerek, italok. Kevés salakanyagot termelve, és szennyezett élelmiszert fogyasztva és szennyezett gázt belélegezve hosszabb lesz a várható élettartamod.
Ha a salakanyagokat a szervezet nem tudja kiválasztani és eltávolítani, lerakódásokat okozhatnak, például reumacsomókat. A mérgek aktívan kárt okoznak, és károsodásokhoz vezethetnek. Az adagolás és a mennyiség teszi méreggé a mérget.
A cigaretta, alkohol, drogok, káros kémiai anyagok (nehézfémek, arzén… rovarirtók, növényvédők, háztartási készítmények… porral, pollennel szennyezett levegő, szénmonoxid, széndioxid …) fogyasztása növeli a szennyezéseket a testben. A káros sugárzások (röntgen, gamma, elektromágneses szmog és egyéb radioaktív anyagok) növelik a szervezet entrópiáját és rövidítik az életet.

 

A tisztítás fontos*.    /reverzibilitás
A nehezen üríthető szennyezések hatékony tisztítása, az anyagcseretermékek eltávolítása kicsit csökkentik a szervezet szennyezettségét és így a pillanatnyi entrópiáját. Ezt a tisztítást alapvetően a szervezet végzi, de a technológia is besegíthet. A szennyezések, salakanyagok, növelik a szervezet globális entrópiáját, csökkentik a hasznos információját, azaz hosszú távon öregítenek. A fölösleges és nem ürített sav lerakódik, pl. a húgysav kikristályosodik az izületekben (köszvény), az öregségi pigmentekben raktározódott fölösleges anyagok gátolják a sejtek működését…. A DNS sugárzás vagy szabadgyökök hatására mutációt szenved, aminek számos negatív következménye lehet.
Ne gondoljuk, hogy csak néhány ilyen szennyezés, károsodás vagy hiba létezik, számuk szinte végtelen.

A méregtelenítést normálisan a vese és a máj végzi, de léteznek speciális eljárások is egyes anyagok eltávolítására. Például az olyan nehézfémet, mint a higany, (amalgám), ólom, korianderrel hatásosan eltávolíthatjuk. A koriander képes kivezetni a szervezetből az kadmiumot és alumíniumot is. Meg kell azt is jegyezni, hogy sokféle méregtelenítésnek nevezett, de valójában hatástalan terápia van a piacon.

Természetesen a betegségeket okozó vírusok, baktériumok és gombák elleni védekezés is alapkövetelmény, de a higiénia, a védőoltás és általában a betegségek elleni küzdelem, pl. a gyógyszerek használata, nem tárgya ennek a cikknek! Ügyelj az egészségedre rendszeres orvosi vizsgálatokkal. Az idősödéssel gyakoribbá váló betegségek ellen időben védekezz!

 

Kerüld a sok ételt!    /mértékletesség
Különösen a sok transz-zsírt és sok cukrot, szénhidrátot kerüld. Akadályozd meg a túlzott elhízást! Érd el az optimális testsúlyodat, lásd BMI! Számold ki a testtömeg indexedet! (A kg-ban mért testtömeg osztva a méterben mért magasságod négyzetével. Felnőttek esetében a normál érték 18 és 25 közötti.)
Jó élelmiszerek mellett is igaz, hogy több tápanyaggal hosszú távon, több nehezen üríthető anyag és entrópia kerül a szervezetbe, vagy keletkezik ott. Több oxidatív szabad gyök termelődik a mitokondriumokban, ami több károsodást, ill. hibát okoz a molekulákban, sejtalkotókban. A szabadgyökök semlegesítésére sokféle antioxidáns tápanyag létezik. (Az antioxidánsok sokféle gyümölcsben, zöldségben, vitaminban megtalálhatók.)
A bőségeshez képest csökkentett energiatartalmú, de teljes értékű táplálkozás hosszabbítja az életet. Csökkentett energia bevitel során csökken a káros sejtek burjánzása, a vércukorszint számottevően csökken, csökken az inzulinszint, csökken a testhőmérséklet. Már 1 fokos testhőmérséklet csökkenés is jelentősen lassítja az anyagcserét, és a pulzusszámot. A lassúbb anyagcsere, feltehetőleg lassúbb öregedést, entrópianövekedést és hosszabb életet eredményez. Nem szabad azonban túlzásba esni!* Valószínűleg van egy optimális napi tápanyagmennyiség. A túl kevés és a túl sok egyaránt rossz. Ha a lefekvés előtti órákban nem étkezel, megakadályozhatod, hogy éjjel a bél tartalma erjedni, ill. rothadni kezdjen, és toxinokat termeljen.

 

Igyál elegendő folyadékot, tiszta vizet vagy ásványvizet!            /teljesség
A víztől is függ a különböző ionok és kémiai anyagok koncentrációja a szervezetben, ami befolyásolja az életfolyamatok alapját képező kémiai reakciók sebességét. A víz nélkülözhetetlen a szervezet számára (1 liter víz/30 kg/1 nap). Különösen a meleg, száraz, intenzív párologtatást kiváltó környezetben, óvakodni kell a kiszáradástól.
Kerüld a cukrozott italokat. Kevés tej, tejtermék ajánlott, de nem mindenkinek. Ez a korlátozás egyébként mindig fennáll, hiszen sokféle érzékenység, allergia létezik. Egyes teák, különösen a zöld tea és a fehér tea fogyasztása ajánlott. Kávé és kevés vörösbor felnőtteknek megengedett, sőt ajánlott*. A sor hosszan folytatható, például a tiszta zöldség- és gyümölcslevekkel.
(Megjegyezzük, hogy a gyógyvizeket és a csökkentett deutérium tartalmú vizeket is érdemes tanulmányozni. Ezekkel kapcsolatban ma még sok az ellentmondó eredmény és vélemény.)

 

Egyél elegendő vitamint és jó élelmiszert!  /teljesség

Feltételezzük, hogy minden alapvető élelmiszer - fehérjék, zsírok, szénhidrátok, vitaminok, ásványi sók és általában az ismert étrend-kiegészítők megfelelő mennyiségben rendelkezésedre állnak. Itt csak néhány hatékony természetes anyagra szeretném felhívni a figyelmet, amelyek valószínűleg meghosszabbítják a várható élettartamot.
Például az anyagcsere során a szervezetben keletkezett és károsodásokat okozó szabadgyököket az antioxidánsok  képesek közömbösíteni. Ezzel sokféle betegség és gyulladás kialakulását előzhetjük meg. Néhány természetes antioxidáns, amelyek számos ételben, színes gyümölcsökben és zöldségekben is megtalálhatók: glutation, C-, A-, B2-, B5, E-vitamin, szelén, cink, raszveratrol (a szőlőben), króm, magnézium, alfa-liponsav, béta-karotin.
Az omega-3 és omega-6 zsírsavakat megfelelő és kb. azonos mennyiségben szükséges fogyasztani, esszenciális anyagok. Az omega-3-ból gyakran hiányt szenvedünk, a lenmagolaj a legjobb forrása. A keményített zsírok (transz-zsírok) károsak a szervezet számára. Megnövelik a vérzsír szintet és ezzel a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Lehetőleg alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat fogyassz! A glikémiás index (GI) arra jellemző, hogy milyen gyorsan emelkedik az ember vércukorszintje étkezés során.Ezzel a vércukorszinted (és inzulinszinted) lassabban és kevésbé fog nőni étkezéskor. A testnek szüksége van az energiahordozó cukrokra és szénhidrátokra, de a magas vércukorszint alattomos betegségeknek készíti az utat.

Az antioxidánsok, vitaminok, ásványi sók, bizonyos elemek és esszenciális anyagok fogyasztása, hozzájárul a szervezet természetes szabályozó köreinek optimális működéséhez, a homeosztázis fenntartásához, az entrópia alacsony szinten tartásához. (Természetesen nem mindegy, hogy mit, mikor és mennyit fogyasztunk, illetve juttatunk a testbe.) Nézetünk szerint, az öregedéssel együtt járó betegségek részben a szabályozások kapacitásának csökkenéséből, a hibák javításának hiányosságaiból, illetve a regenerálódások hiányából adódnak, ezért is fontos ez a szabály.

Végezetül soroljunk fel néhány az egészség szempontjából hatékony növényt, illetve gyümölcsöt: ginkgó biloba, ginszeng, kurkuma, fokhagyma, paradicsom, erős paprika, málna, kék szőlő és sárgabarack. (Természetesen számos szabadalmaztatott termék is létezik, amelyek pozitív hatással vannak az élettartamra.)

 

Kerüld a stresszt!      /nyugalom
Kerüld a sok stresszt, sejt, szerv és szervezet szinten is. A stressz a szervezetnek egy felfokozott állapota. Adrenalin és cortisol stresszhormonok szabadulnak fel a testben, megemelik a vérnyomást és a vércukorszintet, felkészül a szervezet a harcra, ill. az aktuális feladat megoldására. Sajnos a sok stressz hosszú távon, számos betegség kockázatát növeli, és rövidíti a várható élettartamot. Ezért fontos, hogy védekezzünk ellene. Ugyanakkor nem felejtendő, hogy a stressznek pozitív hatása is lehet, például, ha támadás éri az élőlényt.

A stressz ellen talán a legjobb módszer az erőteljes mozgás, ennek hatására oxytocin hormon termelődik a testben, amely nyugtató hatású. Oxytocin termelődik masszázskor is, ami ellazítja a testet.
Meditációval is csökkentheted a stresszt. Alkalmazd a mély és lassú légzést tiszta levegőn, amit a jóga is tanácsol.
Továbbá az adrenalin termelésének gyógyszeres gátlása is csökkenti a stresszt és növeli az élettartamot.

 

Aludj eleget!
A legtöbb embernek 6-7 óra alvás is elegendő. A fiatalok általában több, az idősek valamivel kevesebb alvást igényelnek. Ez valószínűleg azért van így, mert a fiatalok aktívabbak, többet mozognak, gyorsabb az anyagcseréjük több entrópia termelődik a szervezetben, ezért több alvási idő kell a regenerálódáshoz, feltöltődéshez, ill. a hibák javításához, a szennyezések eltávolításához, az entrópia csökkentéséhez.
Az alvási szokásaink beállításánál vegyük figyelembe, hogy az alvás kb. 1,5 órás ciklusokból áll. Az alvásigény ugyan egyedi, de a legtöbb embernek célszerű öt ciklust végigaludni lehetőleg sötét és hűvös szobában. Javaslom, hogy aludj rendszeresen  7,5  órát naponta, például este 11-től reggel 6.30-ig! A melatonin hormonnal szinkronizálni lehet az alvási ciklusokat a helyi, illetve az alvási időhöz. A melatonin a sötétség hatására képződik a tobozmirigyben, de tabletta formájában is kapható. Valószínűleg növeli a várható élettartamot.

 

Rendszeresen mozogj és használd a szellemi képességeidet!      /képességek
A rendszeres fizikai munka, illetve a mozgás (kertészkedés, gyaloglás, futás, úszás, labdázás, kerékpározás, jógázás … ) hozzájárulnak a keringési rendszer, az izmok, a csonttömeg és az idegrendszer megőrzéséhez.
A pihenés, amikor a test percekig nyugalomban van, szükséges a szervezet számára. Sajnos korunkban valóságos ülő életmódot folytatunk, otthon is és sok munkahelyen is. Ezért a mozgás fontosságát kell hangsúlyozni. A mozgástípusokat az intenzitásuk alapján szokás besorolni. Itt elégedjünk meg annyival, hogy egy egészséges szervezet számára, többféle intenzitású mozgás javasolt, napi szinten legalább fél óráig.
A szellemi munka/sport is nagyon fontos. A test és a szellem képességeit, funkcióit működtetni és edzeni kell, mert így lassítható az entrópia-növelő elsorvadásuk, leépülésük.

 

Tartsd tisztán a tudatodat minden vonatkozásban!            /tiszta tudat
Erkölcsi, értelmi, érzelmi, közösségi síkon egyaránt. Ne légy meggondolatlan, felelőtlen! Élj harmonikus boldog kapcsolatban, tartozz közösségbe, legyenek barátaid, ha teheted! Jó, ha van egy összetartó, segítő családod. Légy optimista!

Találj magadnak hobbit és/vagy hivatást!              /áramlat
Válassz olyan munkát, amit szívesen, örömmel végzel! Rengeteg hivatás vár rád. Tanulj élethosszig, ne félj a szakma-váltástól sem. Önmagad radikális átalakítására is képes vagy, ha szükséges, mégpedig lényegében reverzibilis módon.

Keress kellemes környezetet, ahol élhetsz!           /környezet
A környezet és az éghajlat nem mindegy, ezt láttuk már a fentiekben is. Az élőlény belső „élő állapota” és a környezet anyag, energia és információ forrásainak minősége határozzák meg a várható élettartamot. Látogass meg szép tájakat településeket, városokat, ha teheted.

 

+1: Rendszeresen gyakorold és tartsd be a fenti szabályokat! Tanulmányozd a hosszú élet technológiájának szakirodalmát és ajánlásait! Ezek a tudományos eredményektől függően a jövőben bizonyára bővülnek. Alakítsd ki a hosszú élet szokásait, vagy vedd át másoktól, és szigorúan tartsd be azokat!     /rituálé.

 

Általános törvényszerűségek, érdekességek

 

Az öregedés és az entrópia modell

A bevezetőben említett entrópia modellt szeretném részletesebben is bemutatni. Mindenekelőtt szögezzük le: minden fiatal és egészséges élőlény rendkívüli módon rendezett, önszabályozott (homeosztát), sok információt és viszonylag kevés entrópiát tartalmazó metastabil rendszer. Csakis ehhez a nagyon magas biológiai információs állapothoz képest beszélünk az információ csökkenéséről és az entrópia növekedéséről, a hibásan funkcionáló, beteg vagy öreg élőlények, szervek, sejtek esetében. Először áttekintjük a kulcsfogalmakat, de képletek nélkül. Megjegyezve, hogy mindezek mögött pontos matematikai, fizikai egyenletek** és levezetések állnak.

Az entrópia az anyag, az atomok és molekulák rendezetlenségének a mértéke, egy jól definiált fizikai fogalom. Az entrópia megmutatja, hogy a különböző molekulák – ha lehetőségük van rá – mennyire szóródtak szét a térben, illetve mennyire keveredtek össze, és az energia mennyire oszlott szét közöttük.
Az információt abban a jelentésben használjuk, ahogyan azt az információelméletben Claude E. Shannon és Warren Weaver bevezette az egyedi üzenetek információtartamára. Az információ egy jelsorozat (jelhalmaz) váratlanságának a mértéke. Minél váratlanabb, valószínűtlenebb valami, annál több információt képvisel. Az információ egysége a bit. Akkor jutunk 1 bit információhoz, ha egy 50-50% valószínűséggel előforduló bináris jelből (ill. eseményből) valamelyik megjelenik (ill. bekövetkezik).

Általános fizikai és informatikai összefüggésekből levezethető, hogy egy izolált rendszer entrópiájának növekedése, egyben a (fizikai) információjának csökkenését is jelenti. Nevezetesen 1,044 * 1023 bit információ csökkenés felel meg egységnyi, azaz 1 J/K entrópia növekedésnek, és fordítva. Ezt tekinthetjük az entrópia információ egyenértékének. Az információ csökkenést negatív előjellel is kifejezhetjük.
Ha például egy sejtnek valamilyen okból nő a fizikai entrópiája, akkor a fentiek szerint és mértékben, csökken a fizikai információja. Ez a csökkenés előbb-utóbb a biológiai információ csökkenését, sérülését is okozza. A biológiai információ ugyanis erősen redundánsan, az atomi szinttől magasabb szinten és nagyobb energiával van rögzítve a sejtben. Ezért sokkal nehezebben semmisíthető meg, de természetesen ez is megsemmisíthető.

Ha elfogadjuk, hogy az öregedés lényegében entrópia növekedés, akkor - a termodinamika 2. főtétele miatt - az egyed öregedése és halála talán kikerülhetetlen természettörvény, hiszen a 2. főtétel pont arról szól, hogy izolált rendszerekben, a fizikai folyamatok során az összes entrópia nem csökkenhet, csak nőhet. Ebből az általános érvényű törvényből következne, hogy a szóban forgó rendszerek nem fiatalodhatnak, csak és kizárólag öregedhetnek, mert az entrópia növekszik. Talán ez az oka az univerzális tapasztalatnak, miszerint minden élőlény öregszik, egyre sérülékenyebb lesz és végül már egy kis stressz, vagy betegség is halált okozhat. A valóság azonban ennél bonyolultabb. Bármilyen hihetetlen, léteznek nem öregedő élőlények is. Ilyen lények például a tiszta édesvizekben tanyázó hidrák. Hogyan lehetséges ez?

Mindenekelőtt szögezzük le, hogy nem sérül a 2. főtétel! Egyszerűen az élőlények nem zárt, izolált, hanem kvázi nyílt, fejlődő és öregedő rendszerek. Közvetlenül nem alkalmazható rájuk a 2. főtétel. Számításba kell vennünk a környezetet is. A fizika szerint, az élőlényben akár csökkenhet is az entrópia, ha a környezetben ennél nagyobb mértékben nő. Lényegében ez történik például hosszútávon, amikor egy fiatal élőlény fejlődik, vagy pillanatnyilag, amikor egy testrészt lehűtünk. Ez a kiegészítés rámutat a környezet rendkívüli fontosságára. Megfelelő környezeti anyag-, energia- és információ-források nélkül nem lehetséges radikálisan hosszú élet. De a tétel fordítva is igaz, magasan fejlett orvos-biológiai technológiai "ideális" környezetben lehetséges a test entrópiáját, hosszú ideig alacsony szinten tartani, tehát lehetséges a radikálisan hosszú élet, legalábbis ez nem mond ellent a 2. főtételnek. Ez nagyon fontos megállapítás.

Az öregedés szerteágazó, jelenségeiben a legfőbb közös vonás a fizikai-biológiai test, hosszú távú entrópia növekedése, mégpedig minden szerveződési szinten, az óriásmolekuláktól az élőlényig. Az entrópia növekedése elsősorban a fizikai, kémiai szennyezések, felhalmozódó, kárt okozó módosult anyagok és az informatikai hibák és mutációk következménye, amelyeket elsősorban, de nem kizárólag szabad gyökök, új kötések vagy sugárzások okoznak. Az életfolyamatoknak, ill. a környezeti hatásoknak megfelelően, az élőlény entrópiája napi szinten (valószínűleg) folyamatosan ingadozik egy (vagy több) érték körül, míg hosszú távon átlagosan lassan növekszik, ez utóbbi az öregedés jó fizikai mutatója. Az entrópia lassú növekedésével párhuzamosan az élőlény metastabil (és alacsony entrópiájú) állapota lassan változik, a stabilitás csökken.

Tudjuk, hogy az életfolyamatok, illetve az anyagcsere (katabolizmus, anabolizmus) viszonylag alacsony szinten tartják a szervezet entrópiáját. Az élőlények rövid távon képesek információ-, energia- és anyagcseréjükkel biztosítani az állandó és alacsony entrópia-szintet, ami az élethez szükséges. Csakhogy az élettartammal összemérhető hosszú távon egészen más a helyzet. Rendkívül fontos, hogy az élőlények nem teljesen nyílt rendszerek, bizonyos anyagokra nézve kvázi zártnak tekinthetők, illetve befelé nyíltnak, kifelé zártnak. Ilyen anyagok a nem ürített salakanyagok, nehézfémek, módosult fehérjék… a nem javítható információs hibákat is ide számolva, a sor hosszan folytatható. Ezek miatt, mindig van valamekkora entrópia növekedés, ami hosszú távon már jelentőssé válik.

Ezzel szemben az entrópia pillanatnyi ingadozása összefüggésben van a tápanyag felvétellel, lebontással, a saját anyagok szintetizálásával és a salakanyagok ürítésével, továbbá a hőtermeléssel, a hőmérséklettel és a test által végzett (elszenvedett) fizikai munkával … Természetesen az alvó és a hibernált (hűtött) állapotok is az entrópia normál szintjének változásával járnak. A folyamatok lényege, az hogy a magas szabadenergia tartalmú (és alacsony entrópiájú) anyagok energiáját a sejtek felhasználják struktúraépítésre és az életfolyamatok fenntartására, ill. közbülső anyag- és energiatárolásra, miközben az energia egy része szétszóródik, és entrópia termelődik.

Az élőlény plusz környezet rendszerben, reális spontán folyamatok során a teljes entrópia mindig nő, miközben az (összes) élőlény arra törekszik, hogy az entrópia növekedést ne a saját teste, hanem a környezete szenvedje el, a testében keletkezett, vagy a környezetből felvett entrópiát is „igyekszik” a környezetbe exportálni. Az entrópia „alacsony” szinten tartása nélkül az élőlény nem tudná megőrizni az élethez elengedhetetlenül szükséges információkat, vagyis az "élő állapotot".

Az evolúciós magyarázat szerint, az alacsony entrópia érdekében csak a nemzőképesség végéig van szelekció. Nőknél ez 40-50 év, férfiaknál valamivel több. Későbbi életkorban tehát az alacsony entrópiájú szervezetekre nincs természetes kiválasztás, ezért az entrópia idős korban gyorsan nő, az élőlény gyorsan öregszik.

Az élő természet megkerüli, és többféleképpen is kijátssza a mértéktelen entrópia-növekedést és az elmúlást, új egyedekkel: a sejtek osztódásával, a bimbózással (klónozással) és a nemzéssel. A baj csak az, hogy az entrópiától való e-féle megszabadulás egyben a testtől való megszabadulás, de legalább radikális átalakulás is. A faj fennmaradhat, de az egyedek, az élőlények számára ezek a módszerek nem jelentenek igazi megoldást, azaz tetszőleges ideig való életet.

 

A hosszú élet technológiája

A hosszú élet technológiája tehát olyan orvos-biológiai és egyéb technológiák fejlesztését és alkalmazását célozza, amelyek képesek a szennyezéseket, az információs hibákat megszüntetni, a károsodásokat regenerálni, lényegében az entrópia-szintet, ha nem is teljesen, de valamilyen mértékben visszaállítani. Mindezt anélkül, hogy az egész testet cserélni kellene. Erről bővebben az „Öregedés információs modellje” című cikkben írtam. A kitűzött cél nem tűnik utópisztikusnak, hiszen az elmúlt évszázadban a várható élettartam évente kb. egy negyed évvel nőtt Európában, és ez jelesül az orvos-biológiai tudományoknak, valamint az életmódnak, egészségügynek… köszönhető. A XXI. században igéretes technológiákat kínál több terület is, ilyenek például a nanotechnológia és a mesterséges intelligencia.

Végezetül foglaljuk össze, hogy az öregedés entrópia modellje, mit válaszol a következő kérdésre. Miért öregszünk? Azért öregszünk, mert létezik egy általános természettörvény, a 2. főtétel. Ezek szerint, az entrópia reális folyamatokban összességében mindig növekszik. Az öregedés pedig legáltalánosabban és legegzaktabbul éppen a növekvő entrópiával jellemezhető.Az öregedő élőlény testében hosszú távon növekszik az entrópia. Ugyanakkor az már nem szükségszerű, hogy az entrópia növekedést nagyrészt az élőlény teste szenvedje el. Az entrópia túlnyomóan a környezetbe távozik, ezért maradhat életben a lény. Ez a „kiskapu”. Ezért lehet hosszú életű a hidra.

Legtöbbünket az a kérdés is izgat, hogy létezhet-e radikálisan hosszú életű ember?
A válasz talán nem meglepő. Igen, létezhet, ha arról gondoskodunk, hogy az életfolyamatok során keletkező entrópiának a jelenleginél nagyobb része, ne az ember rendezetlenségét (azaz öregedését) növelje, illetve (fizikai és biológiai információját csökkentse), hanem a környezetébe távozzon. A hosszú élet tudományának és technológiájának a feladata, hogy ezen a problémán dolgozzon.

Végezetül, mit üzen a fizika a szuperhosszú és fiatalos életre vágyó embernek?
Válaszoljunk Madách Imre szavaival. „Mondottam ember: Küzdj, és bízva bízzál!”

 

Megjegyzések

A *-gal jelöl ajánlások a fiatal fejlődő szervezetekre a nem vonatkoznak, hiszen esetükben nem célszerű öregedésről beszélni. Noha tudjuk, hogy az öregedés minden élő esetén létezik, csak fiatalabb korban elhanyagolható a hatása.

** Az öregedés információs modellje: https://veghandras.webnode.hu/news/az-oregedes-informacios-modellje/

*** Információ kontra entrópia: https://veghandras.webnode.hu/news/informacio-es-entropia/

 

Végh András fizikus, orvos-biológiai szakmérnök