Aranyszabályok a hosszú élethez

2018.01.27 21:09

A szabályok összeállításakor figyelembe vettem a gerontológia ismert eredményein túlmenően, az öregedés általános információs modelljének megállapításait is. Nem állítom, hogy e szabályokat könnyű betartani, csak azt, hogy érdemes. Egyébként a fejlődő fiatal emberekre nem* minden ajánlás vonatkozik. A hosszú élet növekvő esélyének x+1 szabálya:

 

1 Kerüld a sok ételt és italt!
Különösen a sok zsírt és cukrot. Akadályozd meg a túlzott elhízást! Érd el az optimális testsúlyodat! Jó élelmiszerek mellett is igaz, hogy több tápanyaggal hosszú távon, több nehezen üríthető anyag és entrópia kerül a szervezetbe, vagy keletkezik ott. Csökkentett energiatartalmú, de teljes értékű táplálkozás hosszabbítja az életet. Diétázz! Programozható böjt is, de mértékkel. Ez lassúbb anyagcserét, lassúbb öregedést és hosszabb életet eredményez. A csökkentésnek van optimuma, túlzásba nem szabad esni*!

2 Válogasd meg ételed és italod!
Vannak több vagy kevesebb salakanyagot, mérget, nem emészthető és nem üríthető, úgynevezett szennyezést tartalmazó élelmiszerek, italok. Kevés salakanyagot, és szennyezett élelmiszert fogyasztva, hosszabb lesz a várható élettartamod. Az élet során fokozatosan felhalmozódó kémiai és informatikai szennyezések, hibák okozzák a szervezet öregedését, lásd az 1-2 és 5-7 szabályokat.

3 Igyál elegendő tiszta vizet vagy ásványvizet!
 A víztől is függ a különböző ionok és kémiai anyagok koncentrációja a szervezetben, ami befolyásolja az életfolyamatok alapját képező kémiai reakciók sebességét. A víz nélkülözhetetlen a szervezet számára (1 liter víz/30 kg/1 nap). Egyes teák, kevés kávé, tej... és a felnőtteknek vörösbor is megengedett*.

4 Egyél elegendő vitamint!
Ellenőrzött körülmények között, a táplálék-kiegészítők és a gyógyszerek hasznosak. Az antioxidánsok, vitaminok, ásványi sók, elemek vagy esszenciális anyagok fogyasztása, hozzájárul a szervezet természetes szabályozó köreinek optimális működéséhez, a homeosztázis fenntartásához. (Természetesen nem mindegy, hogy mit, mikor fogyasztunk, illetve juttatunk a testbe.) Nézetünk szerint, az öregedéssel együtt járó betegségek részben a szabályozások kapacitásának csökkenéséből adódnak, ezért is fontos ez a szabály.

5 Ne mérgezd magad!
Cigaretta, dohány, alkohol, drogok és mérgek, káros kémiai anyagok fogyasztása, valamint a röntgen, gamma, elektroszmog és egyéb káros sugárzások,  növelik a szennyezéseket, hibákat a testben. Növelik a szervezet entrópiáját, rövidítik az életet. (Természetesen a betegségeket okozó vírusok, baktériumok elleni védekezés is alapkövetelmény, de a higiénia, a védőoltás és általában a betegségek elleni küzdelem nem tárgya ennek a cikknek.)

6 Kerüld a stresszt!
Kerüld a sok stresszt, sejt, szerv és szervezet szinten is. Keresd a nyugalmat, aludj eleget (7-8 órát naponta)! Alkalmazd a mély és lassú légzést tiszta levegőnl Például a melatonin mennyiségének növelése vagy az adrenalin gátlása csökkenti a stresszt és növeli az élettartamot. Ugyanakkor nem felejtendő, hogy a stressznek pozitív hatása is lehet.

7 A tisztítás fiatalít*.
A hatékony tisztítókúrák kicsit csökkentik a szervezet entrópiáját, ezért fiatalítanak feltéve, hogy nincs káros mellékhatásuk. A direkt szennyezések, salakanyagok, növelik a szervezet globális entrópiáját, csökkentik a hasznos információját és növelik a hibákat, azaz öregítenek.

8 Rendszeresen mozogj és használd a szellemi képességeidet!
A rendszeres fizikai munka, illetve a mozgás, kertészkedés, gyaloglás, futás, úszás, labdázás, kerékpározás, jógázás … hozzájárulnak a keringési rendszer, az izmok, a csonttömeg és az idegrendszer megőrzéséhez. A szellemi munka/sport és a társas kapcsolatok fenntartása is nagyon fontos. A test és a szellem képességeit, funkcióit működtetni és edzeni kell, mert így elkerülhető a gyors entrópia-növelő elsorvadásuk, leépülésük.

9 Tartsd tisztán a tudatodat minden vonatkozásban!
Erkölcsi, értelmi, érzelmi, közösségi síkon egyaránt. Élj harmonikus boldog kapcsolatban. Tartozz közösségbe, legyenek barátaid! Légy optimista!

10 Találj magadnak hobbit és/vagy hivatást!
Válassz olyan munkát, amit szívesen, örömmel csinálsz! Tanulj élethosszig! "Aki kiváncsi fiatal marad!"

11 Keress kellemes környezetet, ahol élhetsz!
A környezet és az éghajlat nem mindegy. Ügyelj az egészségedre rendszeres orvosi vizsgálatokkal. Az idősödéssel gyakoribbá váló betegségek ellen időben védekezz!

+1 Rendszeresen gyakorold és tartsd be a fenti szabályokat! Tanulmányozd a hosszú élet technológiájának szakirodalmát és ajánlásait! Ezek a tudományos eredményektől függően, a jövőben bizonyára bővülnek.

 

Általános törvényszerűségek, érdekességek

Rendszeresen aktivizálni kell a szervezet szabályozó rendszereit és tevékenységeit, minden téren, mert csak így erősödhetnek, de semmit sem szabad "túlhajtani", a szabályozott folyamatokat mindig a kvázi reverzibilis (ill. a regenerálódó) tartományokban kell tartani.

Ismert, hogy az „élő állapotnak” vannak kísérletileg mérhető sok paraméterrel jellemezhető szintjei, ezek energetikailag, illetve az aktivitás szempontjából igen különböző állapotok. A legismertebb ilyen általános szintek a nyugalmi ébrenlét, az alvás, az erős fizikai munka (futás, repülés…) egyes állatoknál a hibernált állapot …  Természetesen a különböző fajoknál más-más paraméterértékek jellemzik a normális állapotot, illetve az egyes szinteket.

Ha egy élőlényben lassúbb az entrópia-növekedés, illetve az információcsökkenés üteme, például a lassúbb anyagcsere miatt, hosszabb lesz a várható élettartama.

Ha egy élőlényt néhány fokkal lehűtünk, csökken az entrópiája és lassulnak az entrópia-termelő kémiai folyamatai várhatóan nő az élettartama, ha az adott „élő állapotban” megmarad és ezt az állapotot tudja tolerálni a szervezete. Lásd egyes hideg vizekben élő halakat, tengeri kagylókat, vagy a hibernált állapotban lévő élőlényeket.

Összefüggés van az emlősök tömege (mérete) és jellemző szívfrekvenciája között. Az összefüggés - amely hasonlósági törvény - csak valószínűségi jellegű és nagy a szórása.

A különböző fajok „élő állapotai” (nagyon) eltérő élettartamúak. Ez reményt keltő, hiszen megszámlálhatatlanul sok „élő állapot” lehetséges és a normál emberi állapothoz is találhatunk, valószínűleg találunk is egy vagy több „közeli” hosszú élettartamú „élő állapotot”. Egyébként az „élő állapotnak” semmi köze az”életerőhöz”.

Végh András fizikus, orvos-biológiai szakmérnök